Ενημέρωση Μελών

 



Πρέβεζα 12/11/2021

 

Αγαπητά μέλη ,

 θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι η επανάληψη της ανάγνωσης του κανονισμού στο ξεκίνημα μιας αγωνιστικής περιόδου ,και όχι μόνο, είναι και αναγκαία και επιβεβλημένη!

Η θέση σας στο τραπέζι δεν είναι διακοσμητική, ορίζεται από τους επίσημους κανονισμούς πεδιάς της FIBA και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες!

Ο ρόλος σας δε σε έναν αγώνα, είναι η από κοινού με τους διαιτητές εφαρμογή των κανονισμών, η προστασία των διαγωνιζόμενων σωματείων από τυχόν λάθη ή παραλείψεις και βέβαια  η βοήθειά σας ώστε να τελειώσει ομαλά ο αγώνας, σε όποια κατηγορία και αν συμμετέχετε.

Το σώμα των κριτών οφείλει να προσέλθει και να αποχωρεί ομαδικά, με την άφιξη  στο ΔΑΚ, με την εμφάνιση που έχει ορισθεί από τον Σύνδεσμο. Επίσης θα πρέπει να γίνετε έλεγχος στα όργανα (χρονόμετρα, πίνακας), και στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (Φ.Α, καρτελάκια φάουλ, βελάκι κατοχής κ.τ.λ.) και να πιστοποιεί την παρουσία τους και την καλή λειτουργία τους. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιο από τα όργανά δεν λειτουργεί θα πρέπει ο κριτής να ενημερώνει όπου παρίσταται τον κομισάριο του αγώνα και τον Α διαιτητής.

Το σώμα των κριτών πρέπει να μιλάει μεταξύ του  και να έχει επικοινωνία σε ότι αφορά  τις αρχικές πεντάδες, τις αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνονται όταν έρχεται ο παίχτης στο τραπέζι της γραμματείας και δεν έχει δώσει την μπάλα ο διαιτητής, το σκορ του αγώνα, τα προσωπικά και ομαδικά σφάλματα για τα τάϊμ- ουτς

Παράδειγμα άμα έρθει ένας παίχτης στο τραπέζι και ζητήσει αλλαγή και ο χρονομέτρης πάει να την δώσει αν ο χειριστής των 24΄΄ δει ότι ο διαιτητής έχει δώσει την μπάλα τότε πρέπει να πει ότι «έχει δοθεί η μπάλα» και στην επόμενη ευκαιρία θα γίνει η αλλαγή και όχι να αφήσει τον χρονομέτρη να δώσει την αλλαγή.

Άλλο παράδειγμα κατά την είσοδο της αρχικής πεντάδας από τις δυο ομάδες πρέπει οι κριτές να πούνε τα νούμερα των παιχτών και ο σημειωτής να ελέγξει το ΦΑ και αν δει κάποιον άλλον παίχτη  να ενημερώσει τον Α διαιτητή πριν δοθεί το τζάμπολ .

Εναλλασσόμενη κατοχή

Η εναλλασσόμενη κατοχή είναι η μέθοδος που ξαναζωντανεύει τη μπάλα με επαναφορά, αντί αναπήδησης. Η ομάδα που δεν αποκτά τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο μετά την αναπήδηση (jump – ball), θα ξεκινά τη διαδικασία της πρώτης εναλλασσόμενης κατοχής.

Η ομάδα που έχει το δικαίωμα της εναλλασσόμενης κατοχής θα υποδεικνύεται από το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής το οποίο θα δείχνει προς την κατεύθυνση του αντίπαλου καλαθιού. Η κατεύθυνση του βέλους θα αντιστρέφεται αμέσως μόλις η εναλλασσόμενη κατοχή τελειώνει.

Παράδειγμα , ο σημειωτής πρέπει να σημειώνει τις κατοχές (βελάκι) και αν δοθεί τζάμπολ να σημειώσει την αλλαγή κατοχής και σε ποιο λεπτό έγινε και να αλλάζει το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής σε κάθε νέο τέταρτο. Επίσης σε κάθε διακοπή του παιχνιδίου πρέπει να κοιτάμε τον χρόνο του καθώς και τον χρόνο της επίθεσης των 24 δευτερολέπτων με σκοπό αν συμβεί κάτι να επαναρυθμίσουμε τις συσκευές στον χρόνο που σταμάτησαν. Ακόμη αν γίνει κάποια διακοπή του παιχνιδιού  πρέπει να σημειωθεί ο χρόνος ώστε σε περίπτωση έκθεσης να έχουμε τον σωστό χρόνο.

Κατά την συμπλήρωση  του ΦΑ ο προπονητής και βοηθός προπονητή γράφονται στο μπροστά μέρος του μόνο αν έχουν δελτίο ταυτότητας προπονητή και συμπληρώνουμε  και τον ΑΜ. Επίσης  κοιτάμε την κάρτα του να έχει την σωστή κατηγορία (Α,Β,Γ) . Αν δεν έχουν δελτίο ταυτότητας προπονητή γράφεται ο Αρχηγός και στον βοηθό τραβάμε γραμμή.


Κατά την συμπλήρωση  του ΦΑ ο  σημειωτής πρέπει να σημειώνει τα ονόματα τον αθλητών που είναι παρόντες στο γήπεδο  με την σειρά των αριθμών στην φανέλα τους σύμφωνα με την κατάσταση αποστολής της κάθε ομάδας και κάνοντας και αντιπαραβολή με τα δελτία. Εάν υπάρχει παλιό ΦΑ, με νούμερα από το 4 μέχρι το 15, πρώτα γράφουμε τα νούμερα που υπάρχουν και μετά στα κενά συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα νούμερα και στην στήλη αριθ. Δελτίου γράφουμε το νούμερο της φανέλα του παίχτη και όχι να κάνουμε μουτζούρες στην στήλη με τα νούμερα. Τέλος ενημερώνουμε τον βοηθό σημειωτή, του διαιτητές  καθώς και τους προπονητές των δυο ομάδων για τις αντιστοιχίες με τα νούμερα βλέπετε παρακάτω εικόνα. Αν έχουμε λιγότερους από 12 παίχτες κλείνουμε με γραμμή τα κενά αφού πρώτα δώσει την πεντάδα και βάλει υπογραφή ο προπονητής. Δεν γράφουμε τον αριθ δελτίου


Για την Β και Γ Εθνική κατηγορία Ανδρών, κάθε Σωματείο σε περίπτωση που δηλώνει δωδεκάδα στο φύλλο αγώνα, υποχρεωτικά οι δύο (2) θα είναι κάτω των είκοσι ενός (21) ετών, δηλαδή γεννημένοι το 2000 και νεότεροι , επομένως θα πρέπει στη στήλη του Αριθ. Δελτίου να αναγραφεί η ημερομηνία γέννησης (τα 2 τελευταία ψηφία) , αλλιώς θα πρέπει να έχει 10 παίχτες στο ΦΑ .

Ο σημειωτής πρέπει να κλείνει  τα προσωπικά φάουλ και στους προπονητές με «μαίανδρο» στο τέλος του ημιχρόνου καθώς και στο τέλος του αγώνα έντονα ώστε να μπορούμε να ξεχωρίζουμε σε ποιο τέταρτο έχουν κάνει τα προσωπικά τους σφάλματα. Εάν στο ημίχρονο δεν έχει κάνει κάποιος παίχτης σφάλμα κλείνουμε πάλι με έντονη γραμμή μετά την στήλη της συμμετοχής.

Στο τέλος κάθε τετάρτου ή της παράτασης, ο σημειωτής χαράσσει έναν έντονο κύκλο "Ο" γύρω από το τελευταίο σύνολο των πόντων που πέτυχε κάθε ομάδα και μία έντονη οριζόντια γραμμή κάτω από τα σύνολα των πόντων και τον αριθμό του παίκτη που σκόραρε τελευταίος.

Όποτε είναι δυνατόν, ο σημειωτής θα ελέγχει το τρέχον αποτέλεσμα με το αναγραφόμενο στον πίνακα. Αν υπάρχει διαφορά και το δικό του αποτέλεσμα είναι το σωστό, θα κάνει αμέσως τις απαραίτητες ενέργειες για την διόρθωση του φωτεινού πίνακα. Αν υπάρχει αμφιβολία ή αντίρρηση από κάποια ομάδα για την διόρθωση αυτή, ειδοποιεί τον πρώτο διαιτητή, μόλις η μπάλα νεκρωθεί και το ρολόι του παιχνιδιού σταματήσει.

Αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο σημειωτής θα καταχωρεί την ώρα στο πεδίο ¨ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ¨ (ώρα: λεπτά)

Στο τέλος του αγώνα, ο σημειωτής χαράσσει 2 χοντρές οριζόντιες γραμμές κάτω από τον τελικό αριθμό των πόντων που πέτυχε κάθε ομάδα και κάτω από τα σύνολα των πόντων και τον αριθμό των παικτών που σκόραραν τελευταίοι. Επίσης, χαράσσει μία διαγώνια γραμμή στο κάτω μέρος της στήλης, προκειμένου να ακυρώσει τους εναπομείναντες αριθμούς της κάθε ομάδας.

Σημείωση: Ο σημειωτής θα χρησιμοποιεί 2, διαφορετικού χρώματος στυλό, ΚΟΚΚΙΝΟ για το 1ο & 3ο τέταρτο και ΜΠΛΕ ή ΜΑΥΡΟ για το 2ο & 4ο τέταρτο. Για όλα τα επιπλέον τέταρτα( παράταση), όλες οι εγγραφές θα γίνονται με ΜΠΛΕ ή ΜΑΥΡΟ (το ίδιο χρώμα με το 2ο και το 4ο τέταρτο).

Στο τέλος κάθε τετάρτου και τελευταίας παράτασης, ο σημειωτής θα καταχωρήσει το αποτέλεσμα του τετάρτου ή όλων των παρατάσεων, στο ενδεδειγμένο τμήμα στο κατώτερο μέρος του φύλλου αγώνος με το χρώματος στυλό του τετάρτου ή της παράτασης.

Ο αντιπρόσωπος  γράφεται στην θέση πάνω στο ΦΑ και στο κάτω μέρος μετά τον χρονομέτρη των 24’’ υπογράφει μόνο

Σε ΦΑ που δεν έχουν θέση για ιατρό αγώνα και ώρα λήξης συνήθως γράφουμε τον ιατρό κάτω από τον αντιπρόσωπο και υπογράφει και την ώρα λήξης κάτω από την υπογραφή αρχηγού σε περίπτωση ένστασης .

Πάντα πρέπει να ζητάμε από τα σωματεία κατάσταση αθλητών και συνοδών. Οι συνοδοί των ομάδων γράφονται στο πίσω μέρος και κάτω του ΦΑ (της λευκής σελίδας). Σε περίπτωση ένσταση ή παρατηρήσεις του διαιτητή ο σημειωτής αφού γράψει στο μπροστινό μέρος του ΦΑ και συνεχίσει στο πίσω τότε πρέπει ότι γράψει στο πίσω μέρος να γραφεί και στα άλλα 2 φύλλα κίτρινο και ροζ .

Παράδειγμα εάν ένας παίχτης κάνει 2 αντιαθλητικά φάουλ (U) ή πάρει 2 τεχνικές ποινές (T) ή μια τεχνική ποινή (T) και ένα αντιαθλητικό (U) τότε ο σημειωτής στο επόμενο κενό κουτάκι γράφει GD (Game Disqualification ) για την αποβολή του από τον αγώνα και ενημερώνει τον Α διαιτητή πατώντας την κόρνα για την αποβολή του παίχτη στα αποδυτήρια.

Το τεχνικό σφάλμα εναντίον του head προπονητή, για προσωπική αντιαθλητική συμπεριφορά, θα υποδεικνύεται με την καταχώρηση ενός "C". Ένα δεύτερο παρόμοιο τεχνικό σφάλμα θα υποδεικνύεται επίσης με την καταχώρηση ενός "C", ακολουθούμενου από "GD" στον εναπομείναντα χώρο και ενημερώνει τον Α διαιτητή πατώντας την κόρνα για την αποβολή του  στα αποδυτήρια.

Ένα τεχνικό σφάλμα εναντίον του head προπονητή για οποιαδήποτε άλλη αιτία θα υποδεικνύεται με την καταχώρηση ενός "Β". Ένα τρίτο τεχνικό σφάλμα (ένα από αυτά μπορεί να είναι “C”) θα καταχωρείται ως «Β» ή «C», ακολουθούμενο από «GD», στον εναπομείναντα χώρο και ενημερώνει τον Α διαιτητή πατώντας την κόρνα για την αποβολή του στα αποδυτήρια.

Εάν τα κουτάκια των προσωπικών σφαλμάτων είναι συμπληρωμένα τότε ο σημειωτής ανοίγει ένα στον κενό χώρο

Το σφάλμα  αποκλεισμού θα υποδεικνύεται με την καταχώρηση ενός "D". Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η σωστή συμπλήρωση του ΦΑ



Χορήγηση Τάϊμ Άουτ

Μία ευκαιρία για τάϊμ άουτ αρχίζει όταν:

·         Και για τις δύο ομάδες όταν η μπάλα νεκρώνει, το χρονόμετρο του παιχνιδιού είναι σταματημένο και ο διαιτητής έχει τελειώσει την επικοινωνία του με την γραμματεία.

·         Και για τις δύο ομάδες, η μπάλα νεκρώνει μετά από πετυχημένη, τελευταία ελεύθερη βολή.

Για την ομάδα που δεν σκόραρε, εάν ένα καλάθι σημειωθεί.

Σε κάθε ομάδα μπορούν να χορηγηθούν:

·         2 τάιμ άουτς στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου

·         3 τάιμ άουτς στη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου, με μέγιστο αριθμό 2 εξ αυτών όταν το χρονόμετρο του αγώνος δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο στο 4ο τέταρτο.

·         1 τάιμ άουτ στη διάρκεια κάθε παράτασης.

Ένα τάϊμ άουτ δεν θα επιτρέπεται στην ομάδα που σκόραρε όταν το χρονόμετρο του παιχνιδιού δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο στο 4ο τέταρτο και σε κάθε παράταση και μετά από πετυχημένη καλαθιά εκτός κι εάν ένας διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.

Μόνο ο προπονητής ή ο βοηθός προπονητή έχει το δικαίωμα να ζητήσει τάϊμ άουτ. Αυτό θα το κάνει έχοντας εξασφαλίσει οπτική επαφή με τον σημειωτή ή πηγαίνοντας στο τραπέζι της γραμματείας, ζητώντας του καθαρά τάϊμ άουτ ( όχι αν φάω καλάθι), κάνοντας το σχετικό σήμα με τα χέρια του. Η αίτηση για τάϊμ άουτ, μπορεί να ακυρωθεί μόνο πριν ηχήσει η κόρνα του σημειωτή, για το συγκεκριμένο αίτημα.

Αντικατάσταση

Η ευκαιρία για αντικατάσταση αρχίζει όταν:

·         Και για τις δύο ομάδες, η μπάλα νεκρώνει, το χρονόμετρο του αγώνα σταματά και ο διαιτητής έχει τελειώσει την επικοινωνία του με την γραμματεία.

·         Και για τις δύο ομάδες, η μπάλα νεκρώνει μετά από τελευταία πετυχημένη ελεύθερη βολή.

·         Για την ομάδα που δεν σκόραρε, σημειωθεί καλάθι όταν το χρονόμετρο του αγώνος δείχνει 2:00 ή λιγότερο για το τέλος του 4ου τετάρτου και σε κάθε παράταση.

Ο παίκτης που αντικαταστάθηκε και ο αντικαταστάτης του που έγινε παίκτης, δεν μπορούν να ξαναμπούν στον αγώνα ή να τον εγκαταλείψουν αντίστοιχα, μέχρις ότου η μπάλα ξανανεκρωθεί και αφού κυλήσει κάποιο χρονικό διάστημα στο χρονόμετρο του αγώνα, εκτός εάν:

·         Η ομάδα έχει μείνει με λιγότερους από 5 παίκτες στο γήπεδο.

·         Ο παίκτης που πρόκειται να εκτελέσει ελεύθερες βολές σαν αποτέλεσμα διόρθωσης λάθους, βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας του, αφού έχει αντικατασταθεί νομίμως.

Μία αντικατάσταση δεν θα επιτρέπεται στην ομάδα που σκόραρε όταν το χρονόμετρο του παιχνιδιού σταματά, μετά από πετυχημένη καλαθιά όταν το ρολόι του αγώνος δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο στο 4ο τέταρτο και σε κάθε παράταση, εκτός κι εάν ένας διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.

Μόνο ένας αναπληρωματικός έχει το δικαίωμα να ζητήσει αντικατάσταση. Αυτός (όχι ο προπονητής ή ο βοηθός προπονητή) θα πάει στο τραπέζι της γραμματείας, ζητώντας ξεκάθαρα αντικατάσταση, κάνοντας το σχετικό σήμα με τα χέρια του ή θα καθίσει στην καρέκλα των αντικαταστάσεων. Θα πρέπει να είναι έτοιμος να αγωνιστεί αμέσως.

Έλεγχος της μπάλας

Ο έλεγχος της μπάλας για μία ομάδα αρχίζει όταν ένας παίκτης της ομάδας αυτής έχει τον έλεγχο μιας ζωντανής μπάλας είτε διότι την κρατά, την προωθεί (ντριμπλάρει), την έχει στην διάθεσή του ή όταν αναπαύετε στην παλάμη του.

Όταν γίνετε άγγιγμα (tap) δεν ανανεώνουμε την συσκευή των 24 δευτερολέπτων

Χρονομέτρης

Ο χρονομέτρης θα μετρά τον αγωνιστικό χρόνο ως ακολούθως:

·         Ξεκινά το χρονόμετρο του παιχνιδιού όταν:

Ø  Στη διάρκεια της αναπήδησης, η μπάλα αγγιχτεί νόμιμα από έναν εκ των δύο αναπηδώντων.

Ø  Μετά από μία ανεπιτυχή τελευταία ελεύθερη βολή και ενώ η μπάλα παραμένει ζωντανή, αυτή αγγίζει ή αγγίζεται από έναν παίκτη στον αγωνιστικό χώρο.

Ø  Κατά τη διάρκεια μιας επαναφοράς από εκτός ορίων, όταν η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από έναν παίκτη μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

·         Σταματά το χρονόμετρο του παιχνιδιού όταν:

Ø  Τελειώσει ο αγωνιστικός χρόνος για ένα τέταρτο ή μια παράταση, εάν δεν σταματήσει αυτόματα, το χρονόμετρο από μόνο του.

Ø  Ένας διαιτητής σφυρίξει, ενώ η μπάλα είναι ζωντανή.

Ø  Μπει καλάθι σε βάρος της ομάδας η οποία έχει ζητήσει ένα τάϊμ-άουτ.

Ø  Μπει καλάθι όταν το χρονόμετρο του αγώνος δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο για το τέλος του 4ου τετάρτου ή σε κάθε παράταση.

Ø  Ηχήσει η συσκευή των 24’’(shot clock), ενώ η ομάδα έχει τον έλεγχο της μπάλας.

Χειριστής των 24’’

Αρχίζει ή επαναρχίζει όταν:

·         Στον αγωνιστικό χώρο, μία ομάδα αποκτά τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο. Το απλό άγγιγμα της μπάλας από έναν αντίπαλο, δεν αρχίζει μια νέα τέταρτο 24’’ (shot clock), εφ' όσον ο έλεγχος της μπάλας παραμένει στην ίδια ομάδα.

·         Σε μια επαναφορά από εκτός ορίων, η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από οποιοδήποτε παίκτη στον αγωνιστικό χώρο.

Σταματά αλλά, δεν επαναρυθμίζει, με ορατό τον υπολειπόμενο χρόνο, όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, κερδίζει μία επαναφορά από εκτός ορίων σαν αποτέλεσμα:

·         Της εξόδου της μπάλας εκτός ορίων.

·         Του τραυματισμού ενός παίκτη της ίδιας ομάδας.

·         Μιας τεχνικής ποινής που καταλογίζεται σε αυτή την ομάδα.

·         Μιας διαδικασίας αναπήδησης (όχι όταν η μπάλα σφηνώνει μεταξύ στεφάνης και ταμπλό).

·         Ενός διπλού σφάλματος.

·         Μιας ακύρωσης ισοδύναμων ποινών εναντίων και των δύο ομάδων.

Σταματά αλλά επίσης δεν επαναρυθμίζεται, με ορατό τον υπολειπόμενο χρόνο, όταν στην ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, χορηγείται επαναφορά στο εμπρός γήπεδο και 14 δευτερόλεπτα ή περισσότερα εμφανίζονται στη συσκευή των 24’’άρων (shot clock) σαν αποτέλεσμα ενός σφάλματος ή μιας παράβασης.

Σταματά και επαναρυθμίζει στα 24 δευτερόλεπτα, χωρίς ορατή ένδειξη όταν:

·         Η μπάλα νόμιμα μπει στο καλάθι.

·         Η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη του αντίπαλου καλαθιού και ελέγχεται από την ομάδα που δεν είχε το έλεγχο της μπάλας πριν αυτή αγγίξει τη στεφάνη.

·         Στην ομάδα χορηγείται επαναφορά από εκτός ορίων στο δικό της πίσω γήπεδο:

Ø  Ως αποτέλεσμα σφάλματος ή παράβασης (όχι εξόδου της μπάλας εκτός ορίων).

Ø  Ως αποτέλεσμα μιας κατάστασης αναπήδησης για την ομάδα που προηγουμένως δεν είχε τον έλεγχο της μπάλας.

Ø  Το παιχνίδι σταματά εξαιτίας μιας ενέργειας που δεν σχετίζεται με την ομάδα που έχει το έλεγχο της μπάλας.

Ø  Το παιχνίδι σταματά εξαιτίας μιας ενέργειας που δεν σχετίζεται με καμία από τις ομάδες, εκτός και εάν οι αντίπαλοι μπαίνουν σε μειονέκτημα.

·         Στην ομάδα χορηγείται ελεύθερη/ες βολή/ές.

Σταματά και επαναρρυθμίζεται στα 14 δευτερόλεπτα, με ορατή ένδειξη των 14άρων, όταν:

·         Η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, της χορηγείται μία επαναφορά από εκτός ορίων στο εμπρός γήπεδο και 13 δευτερόλεπτα ή λιγότερα εμφανίζονται στη συσκευή των 24’’ (shot clock):

Ø  Ως αποτέλεσμα σφάλματος ή παράβασης (όχι εξόδου της μπάλας εκτός ορίων).

Ø  Το παιχνίδι σταματά εξαιτίας μιας ενέργειας που δεν σχετίζεται με την ομάδα που έχει το έλεγχο της μπάλας.

Ø  Το παιχνίδι σταματά εξαιτίας μιας ενέργειας που δεν σχετίζεται με καμία από τις ομάδες, εκτός και εάν οι αντίπαλοι μπαίνουν σε μειονέκτημα.

·         H ομάδα η οποία προηγουμένως δεν είχε τον έλεγχο της μπάλας της χορηγείται μία επαναφορά από εκτός ορίων στο εμπρός γήπεδο ως αποτέλεσμα ενός:

Ø  Προσωπικού σφάλματος ή παράβασης (συμπεριλαμβανομένης και της εξόδου της μπάλας εκτός ορίων)

Ø  Jump ball (αναπήδηση).

·         Στην ομάδα θα χορηγείται επαναφορά από την γραμμή επαναφοράς στο εμπρός γήπεδο, σαν αποτέλεσμα ενός αντιαθλητικού ή ενός σφάλματος αποβολής.

·         Μετά που η μπάλα έχει αγγίξει τη στεφάνη σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια για καλάθι, (συμπεριλαμβανομένου όταν η μπάλα σφηνώνει μεταξύ στεφάνης και ταμπλό).

·         μιας τελευταίας ελεύθερης βολής, ή σε μια πάσα, εάν η ομάδα που κερδίζει εκ νέου τον έλεγχο της μπάλας είναι η ίδια που είχε τον έλεγχο της μπάλας πριν η μπάλα ακουμπήσει τη στεφάνη.

·         Όταν το ρολόι του αγώνος δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο στο 4ο τέταρτο και σε κάθε παράταση, μετά από ταϊμ άουτ που χορηγήθηκε στην ομάδα που είχε το δικαίωμα της κατοχής της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο και ο προπονητής αποφασίζει ότι το παιχνίδι θα επαναρχίσει με επαναφορά από εκτός ορίων για την ομάδα του, από τη γραμμή επαναφοράς στο εμπρός γήπεδό του και με 14 δευτερόλεπτα ή περισσότερα να εμφανίζονται στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων (shot clock) τη στιγμή που το χρονόμετρο σταμάτησε.

Σταματά και δεν λειτουργεί, μετά που η μπάλα νεκρώνεται και το χρονόμετρο του αγώνος έχει σταματήσει σε οποιαδήποτε τέταρτο ή παράταση, όταν δεν υπάρχει έλεγχος της μπάλας για οποιαδήποτε ομάδα και απομένουν λιγότερα από 14 δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο του αγώνος.

Η συσκευή των 24’’ (shot clock) δεν σταματά το χρονόμετρο του αγώνα ούτε προκαλεί το νέκρωμα της μπάλας, εκτός κι εάν η ομάδα είχε τον έλεγχο της μπάλας.

Γενικά ότι παράβασή συμβεί στο εμπρός μέρος του γηπέδου (φάουλ, βήματα, βγει η μπάλα εκτός, τεχνική ποινή)

·         εάν η συσκευή των 24’’ έχει 13 ή λιγότερα δευτερόλεπτα τότε επαναρυθμίζεται στα 14  δευτερόλεπτα

·         εάν η συσκευή των 24’’ έχει 14 ή περισσότερα δευτερόλεπτα τότε μένει ως έχει 

Εάν στο εμπρός μέρος του γηπέδου γίνει κλέψιμο τότε η συσκευή των 24’’  επαναρυθμίζεται στα 24  δευτερόλεπτα.

Γενικά ότι παράβασή συμβεί στο πίσω μέρος του γηπέδου (φάουλ, βήματα αντίπαλης ομάδας, τεχνική ποινή)

·         εάν η συσκευή των 24’’ έχει λιγότερα από 24 δευτερόλεπτα τότε επαναρυθμίζεται στα 24  δευτερόλεπτα

·         εάν στο πίσω μέρος του γηπέδου η μπάλα βγει από χέρια αντίπαλου παίχτη η συσκευή των 24’’ μένει με τα δευτερόλεπτα που έχει.

Ένα σωστά συμπληρωμένο ΦΑ




Από το Blogger.